• Καλέστε: 210 8982558
  • Dr. Βασιλική Παπαθανασοπούλου

Εποχιακές ιώσεις και παιδικός σταθμός

Εποχιακές ιώσεις και παιδικός σταθμός

Κάθε φθινόπωρο με την έναρξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών ξεκινάνε και οι ιογενείς λοιμώξεις, ιδίως σε παιδάκια που πάνε πρώτη χρονιά. Το ανώριμο ανοσοποιητικό των μικρών παιδιών με κάθε ίωση που περνούν ωριμάζει, με αποτέλεσμα να γίνεται και πιο ισχυρό. Εκτός από την ωρίμανση του ανοσοποιητικού των παιδιών με την πάροδο του χρόνου, αυτό ενισχύεται με την σωστή διατροφή. Τα παιδιά για να είναι υγιή και να έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, προβιοτικά, σίδηρο. Να φροντίζουμε να τρώνε φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας, ψάρια ιδίως τα λιπαρά όπως σολωμό, σαρδέλα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, κεφίρ.

Τα παιδιά για να είναι υγιή και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις ιώσεις, χρειάζεται να κοιμούνται νωρίς και να συμπληρώνουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους ώρες, που για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι 10-12ωρες το 24ωρο. Επίσης η άσκηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την σωματική υγεία και ευεξία των παιδιών και καλό είναι από μικρή ηλικία τα παιδιά να μαθαίνουν την αξία της.

Εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της σωματικής υγείας των παιδιών μας για την αποφυγή των ιώσεων, είναι πολύ σημαντικό να τους διδάσκουμε κανόνες υγιεινής. Οι περισσότερες ιώσεις μεταδίδονται μέσω των χεριών, όποτε είναι απαραίτητο να μαθαίνουμε στα παιδιά από μικρά να πλένουν σωστά τα χέρια τους πάντοτε πριν τα γεύματα, μετά την χρήση τουαλέτας, όταν επιστρέφουν από το σχολείο ή την παιδική χαρά. Να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να βάζουν τα χέρια ή παιχνίδια που μοιράζονται με αλλά παιδιά στο στόμα και να μην τρώνε από το φαγητό ή πίνουν από ποτήρια των άλλων παιδιών στο σχολείο.

Όταν το παιδί μας αρρωστήσει του μαθαίνουμε να βήχει καλύπτοντας το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα του και να σκουπίζει την μύτη του με χαρτομάντιλα τα οποία πετάει αμέσως στα σκουπίδια και κατόπιν πλένει τα χέρια του. Φροντίζουμε να παραμείνει στο σπίτι μέχρι να περάσουν δυο 24ωρα χωρίς συμπτώματα. Για την γρήγορη ανάρρωση του παιδιού στις πιο πολλές ιώσεις της εποχής, αρκεί ο σωστός καθαρισμός της μύτης και συχνές πλύσεις με φυσιολογικό όρο. Δεν υπάρχει λόγος να φορτώνουμε τα παιδιά με φάρμακα και προπαντώς με αντιβίωση παρά μόνο αν ο Παιδιάτρος το κρίνει απαραίτητο.

Στον παιδικό σταθμό είναι απαραίτητο να τηρούνται κανόνες υγιεινής ώστε να μειώνεται η διασπορά των ιώσεων. Είναι σημαντικό οι χώροι να αερίζονται επαρκώς και να μην συγχρωτίζονται πολλά παιδιά σε μικρές αίθουσες. Τα παιχνίδια και οι κοινόχρηστοι χώροι να καθαρίζονται σε καθημερινή βάση. Όταν κάποιο παιδάκι νοσεί να ενημερώνονται οι γονείς και να το παίρνουν αλλά και όταν κάποιος από το προσωπικό νοσεί να μην παραμένει στον χώρο.

Καλό χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερες ιώσεις για μικρούς και μεγάλους!